Reis Montbui – Història
La Festa de Reis del Nucli Urbà de Santa Margarida de Montbui té el seu origen l’any 1981, quan després d’uns mesos d’incansable treball, la Comissió de Festes del Barri de Finisterre, formada per membres tan destacats com en “Pepe Bigotes”, va portar al nucli en conjunt una tradició molt arrelada en altres indrets, però que fins llavors aquí no s’havia celebrat d’aquesta manera.
Tot va començar l’1 de gener del 1981 a les 11.30 h, quan els nens i nenes del nucli de Sant Maure van poder adreçar els seus desitjos a Ses Majestats, va ser al local de l’antic Cinema Avenida, on el Patge Hammend, emissari reial, va recollir les cartes que faria arribar als Reis Mags. El dia 5 d’aquell mateix any va tenir lloc la primera cavalcada, que a partir de les 6 de la tarda, va fer que Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats dels seus patges, recorreguessin diferents carrers del Nucli Urbà. Com ja s’ha esmentat, la comissió organitzadora d’aquesta festa era la del Barri de Finisterre, però la seva voluntat va ser la d’obrir la festa a tot el nucli, per això el recorregut de la cavalcada passava per carrers com els de Sant Antoni, Santa Anna, Sant Jaume o la Pau.
Tot i la modèstia de la primera Festa de Reis, d’iniciativa totalment popular, aquesta va ser molt lluïda, rebent de forma progressiva el suport de l’Ajuntament, d’altres entitats, de comerços i també de persones a títol individual, fent que la festa s’anés consolidant, creixent i evolucionant fins convertir-se en el que és avui.
Si ens fixem en més profunditat en els actes que integren la Festa de Reis, trobem que la recollida de cartes, després d’ubicar-se al local del Cinema Avenida, va passar a fer-se a l’Ajuntament, quan aquest estava ubicat al Carrer de Sant Miquel, posteriorment la Vinícola es va convertir en la seu d’aquest acte, fins que l’any 2019, Mont-Àgora va ser triat com l’espai on els patges ubicarien les seves haimes, per recollir les peticions a Ses Majestats.
El Patge Hammend, que és una figura present a la nostra Festa des dels seus inicis, també ha anat evolucionant, ja que de fer la seva arribada el mateix dia que es recollien les cartes, va passar a fer-ho uns dies abans, convertint-se això en un nou acte. Una vegada instal·lat al municipi, el Patge Hammend durant molts anys, es comunicava amb els infants montbuiencs a través de Montbui Ràdio, fent uns missatges personalitzats que eren escoltats amb molta atenció. Actualment, el Patge Hammend ja no arriba sol, sinó que ve acompanyat de la Patgessa Alika, també emissària reial.
Però la nit que més esperen els nens i nenes de Montbui és la del 5 de gener, quan arriben Ses Majestats. Inicialment, feien la seva aparició al municipi al pati de l’escola San Maure, ara Institut Montbui, on a partir de l’any 1988 arribarien en globus, fet que des d’aquell any es fa sempre que les condicions climàtiques ho permeten, emocionant a petits i grans i aportant singularitat a la nostra festa. A partir de l’any 2002 l’arribada dels tres Reis va canviar d’ubicació, per fer-se a la plaça de la Vinícola, fins que l’any 2021 canviés de nou per situar-se al Passeig Catalunya, a la zona de la gespa. De la nit de Reis també es pot esmentar el repartiment de regals, que des dels seus orígens, ho fan els patges i patgesses casa per casa.
Altres moments especials de la nostra festa és la visita que fan els patges a les escoles, ja que es poden adreçar als infants des de les seves aules, i també la visita que durant molts anys es feia a l’Asil del Sant Crist d’Igualada i que en els darrers anys es fa al Centre de Dia de Montbui, fent arribar la màgia dels Reis a la gent gran del nostre municipi.
Dels darrers anys, cal destacar com a fets importants la creació de l’Himne dels Reis, acompanyat d’un videoclip que narra una història de l’arribada del Patge Hammend i la Patgessa Alika, i de Ses Majestats al nucli, realitzat pels germans Sergio i Javi Mancebo, presentat durant la Festa de Reis del 2022-2023, així com la creació de l’auca, creada la primera el mateix any pels artistes locals Xavier Fernández i Javier Sánchez.
No es pot deixar de banda la creació de l’entitat Reis de Montbui, que sorgeix de l’antiga comissió de Reis del Nucli Urbà i que treballa amb l’Ajuntament per gestionar la Festa de Reis i els diferents actes que la integren, per fer-la cada any més especial i amb la voluntat d’anar adaptant-la a les necessitats i realitats del moment.